Παρουσίαση παιδικού βιβλίου ‘Παίζω, νηστεύω, μαγειρεύω’ το Σάββατο 21 Μαρτίου 2009
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Η βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου και οι εκδόσεις Ακρίτας |
Τα παιδιά θα μαγειρέψουν νηστίσιμες συνταγές και θα παίξουν με τα υλικά της κουζίνας.
Παιδιά, ελάτε να γίνουμε μικροί μάγειροι!
Με την εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Μαρίνα Σωτηροπούλου.
Σας περιμένουμε!
Όταν τα παιδιά μαγειρεύουν η κουζίνα μετατρέπεται σε έναν απέραντο παιδότοπο.
Παιδιά, ελάτε να ζήσουμε τις τέσσερις εποχές του χρόνου παίζοντας και ετοιμάζοντας γευστικές συνταγές για τις νηστείες της εκκλησίας μας.
Μαζί θα μάθουμε για τις μεγάλες γιορτές μας και πώς να προετοιμαζόμαστε για αυτές.
Μικρές χαρούμενες δραστηριότητες θα συνοδεύσουν το μαγειρικό μας παιχνίδι.
Το βιβλίο με τις νηστίσιμες συνταγές για παιδιά, βοηθά τους γονείς να ζήσουν τις ημέρες της νηστείας φυσιολογικά χωρίς να υποβαθμίσουν τις παιδικές γιορτές, τα γενέθλια και τις επετείους, στιγμές που γεμίζουν με χαρούμενες σελίδες τα παιδικά ημερολόγια.
Παίζω, νηστεύω, μαγειρεύω, ένα πρωτότυπο βιβλίο για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς.
Κριτική:
Κουζίνα για παιδιά
«…Η προσπάθεια αυτού του βιβλίου είναι να πλαισιώσει με συνταγές τη γνωριμία των παιδιών με τη νηστεία και τα νοήματά της και δεν έχει ως στόχο να ωραιοποιήσει την αποχή από ορισμένα φαγητά και την αρετή της εγκράτειας… η δημιουργική συμμετοχή τους στη ζωή της οικογένειας τα κάνει να νιώθουν δυνατά και ώριμα. Κάποιες συνταγές είναι πολύ απλές, κάποιες άλλες λίγο δυσκολότερες. Ας τα ενθαρρύνουμε ακόμα κι αν η επιτυχία τους είναι μικρή ή ανύπαρκτη…», εξηγούν οι συγγραφείς αυτού τού -πάντοτε επίκαιρου ίσως- βιβλίου.
Σε εποχή που η παιδική παχυσαρκία, σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, δημιουργεί παχύσαρκους και με προβλήματα υγείας ενηλίκους, και που τα έτοιμα, ανούσια, φτιαγμένα χωρίς αγάπη και φροντίδα, φαγητά έχουν κατακτήσει μεγάλο μέρος της νεολαίας μας, το βιβλίο «Παίζω, νηστεύω, μαγειρεύω», αν το φυλλομετρήσουμε και το καλοσκεφτούμε, θα διαπιστώσουμε ότι συμπληρώνει ένα μεγάλο σημερινό κενό, ωθεί δηλαδή το παιδί στη μελλοντική -ιδίως- σχέση του με την κουζίνα, σχέση απαραίτητη σε κάθε φύλο πλέον, συστήνοντάς του παράλληλα τροφές υγιεινές και νόστιμες, συνταγές δοκιμασμένες χρόνια ή άλλες εντελώς καινούριες, όλες όμως νηστίσιμες.
Η εκούσια αποχή από ορισμένες κατηγορίες τροφών, η νηστεία, ήταν γνωστή από χρόνους παλαιότατους, σχεδόν σε όλη την ανθρωπότητα, μόνο που τα κίνητρά της ήταν διαφορετικά στους διάφορους λαούς, καθώς και η εφαρμογή της. Η νηστεία στους χριστιανούς εφαρμόστηκε από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Το παράδειγμα του Ιησού που νήστεψε σαράντα μέρες στην έρημο, όπως όλοι γνωρίζουμε, επηρέασε αφάνταστα τον τρόπο ζωής των πιστών. Ο λαός μας ή τουλάχιστον μεγάλο τμήμα του, τηρώντας την παράδοση, αλλά και θεωρώντας ιερό θεσμό αυτόν της νηστείας, όπως ιδιαίτερα συστήνεται από τους πατέρες της Εκκλησίας μας, εξακολουθεί ακόμη να νηστεύει. Οικογένειες, κοινότητες ολόκληρες, ιδιαίτερα τώρα τη Μεγάλη Σαρακοστή, απέχουν από εκείνες τις κατηγορίες τροφών, όπως έχει οριστεί, δεν «αρταίνονται», όπως ο λαός μας λέει, με σκοπό τον καθαρμό σώματος και ψυχής.
Οι κυρίες Όλγα Σκαρλάτου, χημικός, και Ιωάννα Σκαρλάτου, με σπουδές στη Θεολογία και τη δημοσιογραφία, προτείνουν στα παιδιά, όχι μόνο των οικογενειών που νηστεύουν, και όχι μόνο για τις ημέρες που προηγούνται των εορτών, εύγευστες συνταγές, εύκολες, με υλικά απλά και ταχύτατη εκτέλεση, με την προϋπόθεση πάντα να είναι διακριτικά παρών ένα ενήλικος, βοηθώντας όπου χρειάζεται ή και προλαβαίνοντας ακόμη…
Κουλουράκια, λαζάνια με μανιτάρια, κορμός με μπισκότα, πιτσάκια φιογκάκια, αλμυρά κεκάκια με πιπεριές, μους σοκολάτα, κρουασανάκια με ελιές και μανιτάρια, σουβλάκια με πατατάκια, γρανίτα από δροσερά φρούτα, ελιόψωμο, μηλοπιτάκια, νηστίσιμο σουφλέ, νηστίσιμα σάντουιτς κ.ά., όλα παρασκευασμένα με κρέμες φυτικές, με προϊόντα της γης μας, με ελαιόλαδο, με φυτικό τυρί, δημητριακά-υλικά που θα τα προμηθευτούμε χωρίς κόπο και μεγάλα έξοδα. Όλες οι συνταγές, επίσης, η προετοιμασία και η εκτέλεση είναι εικονογραφημένες και οι οδηγίες είναι απλά και επιδέξια διατυπωμένες.
Προτείνονται ακόμη διάφορες δραστηριότητες κατάλληλες, αν όχι απαραίτητες, για τις ημέρες αυτές, μερικές από τις οποίες συνδέονται με παλιές συνήθειες του λαού μας, όπως λ.χ.: Το πλάσιμο της κυρα-Σαρακοστής με τα εφτά πόδια, γιρλάντες λουλουδένιες για τον στολισμό μιας εικόνας ή του επιταφίου, μα και οδηγίες για παιχνίδια στην παραλία ή τη φιλοτέχνηση καρτών. Τέλος, μερικά παιδιά αναφέρονται σε διάφορα περιστατικά που βιώνουν, μέσω των ημερολογίων τους.
Για όλα για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – 24/04/2008