ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΛΟΓΩ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ | |
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ | |
ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ | |
Δ/ση: Αγ. Γεωργίου 30 & Αριστείδου, | |
Τ.Κ.:15234, Χαλάνδρι | Χαλάνδρι, 30/3/2012 |
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 213 2023882 | |
FAX: 213 2023891 | |
Email: irini.halatsi@www.chalandri.gr |
«ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΛΟΓΩ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ»
Το κάπνισμα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που προκαλεί σοβαρές συνέπειες στην υγεία παιδιών και ενηλίκων. Η επιδημία του καπνίσματος χρήζει την λήψη άμεσων και συλλογικών παρεμβάσεων για την προστασία του μέλλοντος μας που δεν είναι άλλα από τα παιδιά. «Εσωτερική ρύπανση» θεωρείται η κακή ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων.
Παθητικό κάπνισμα ονομάζεται η έκθεση σε καπνό τσιγάρου, που είναι μίγμα άμεσα εκπνεόμενου καπνού από τον καπνιστή και καπνού που απελευθερώνεται έμμεσα από το αναμμένο τσιγάρο, την πίπα, το πούρο κ.λ.π.
«ʼρρωστο κτίριο» χαρακτηρίζεται το νεόκτιστο κτίριο που δεν προορίζεται για βιομηχανική χρήση αλλά για να στεγάσουν υπηρεσίες ή κατοικίες και το οποίο παρουσιάζει προβλήματα «εσωτερικής ρύπανσης».
Ο όρος «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου» χρησιμοποιείται για να εκφράσει την κακή κατάσταση της υγείας τουλάχιστον του 50% των ενοίκων, η οποία χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα ενοχλήματα που αποδίδονται αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική ρύπανση του αέρα του κτιρίου.
Τα κυριότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ένοικοι κατά την συνεχή παραμονή τους σ ένα άρρωστο κτίριο είναι:
η δύσπνοια, ο ξηρός βήχας, ο πονόλαιμος, το βράχνιασμα, η ρινόρροια, η δακρύρροια, το φτάρνισμα, ο ερεθισμός του δέρματος (εξανθήματα), οι πονοκέφαλοι, οι ζαλάδες και σπανιότερα η ναυτία σε συνδυασμό με άλλες προυπάρχουσες παθήσεις.
Βλαπτικοί παράγοντες εσωτερικής ρύπανσης: Εκτός πολλών άλλων, ένα σημαντικό μέρος της ρύπανσης του εσωτερικού αέρα οφείλεται και στα προϊόντα καύσης του καπνού των τσιγάρων, της πίπας και των πούρων. Ο καπνός που παράγεται αποτελεί ένα μείγμα αερίων, αιωρούμενων στερεών σωματιδίων και οργανικών ουσιών που προέρχονται από την ατελή καύση τόσο του καπνού, όσο και του χαρτιού των τσιγάρων.
Στον καπνό του τσιγάρου έχουν εντοπισθεί περίπου 4.300 χημικές ουσίες, ορισμένες από τις οποίες σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να προκαλέσουν διάφορα πνευμονικά νοσήματα και στους παθητικούς καπνιστές. Ο καπνός του τσιγάρου στους κλειστούς εσωτερικούς χώρους αυξάνει τις συγκεντρώσεις τόσο των αιωρούμενων στερεών σωματιδίων, όσο και των άλλων αέριων ρύπων όπως της νικοτίνης, των αρωματικών υδρογονανθράκων, του μονοξειδίου του άνθρακα κ.λπ.
Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη πηγή ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Με το παθητικό κάπνισμα εισπνέονται καρκινογόνες αλλά και τοξικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου. Η φορμαλδεΰδη, μαζί με άλλες αλδεϋδες, αποτελεί ένα από τα προϊόντα που απελευθερώνονται κατά την καύση των τσιγάρων. Επίσης παράγωγο κατά την ατελή καύση είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), το οποίο είναι ένα άχρωμο και άοσμο αέριο. Όταν εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό ενώνεται με την αιμοσφαιρίνη και εμποδίζει την κατανομή του οξυγόνου στα κύτταρα.
Ένα μέρος της ποσότητας του μονοξειδίου του άνθρακα που εντοπίζεται στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων προέρχεται εκτός από την καύση των τσιγάρων και από το εξωτερικό περιβάλλον διότι αποτελεί προϊόν αφενός μεν της οδικής κυκλοφορίας, αφετέρου δε της βιομηχανικής δραστηριότητας και των κεντρικών συστημάτων θέρμανσης.
Μέτρα πρόληψης εσωτερικής ρύπανσης:
1. Καλή συντήρηση και καθαρισμός των κεντρικών κλιματιστικών συστημάτων.
2. Εναλλαγή του εσωτερικού αέρα.
3. Η ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα (έως το 30%).
4. Στη μείωση της χρήσης συνθετικών προϊόντων στην επίπλωση του χώρου, διότι
δρουν επιβαρυντικά για κλειστούς χώρους.
5. Αποφυγή χρήσης ισχυρών χημικών καθαριστικών.
6. Σήμανση Απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς εσωτερικούς χώρους.
Για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται η συλλογική προσπάθεια ομάδων και φορέων που δουλεύουν μαζί για κοινό σκοπό. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται κυβερνητικοί υπάλληλοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επαγγελματίες υγείας, η κοινότητα δημόσιας υγείας, τα ΜΜΕ και το κοινό οι οποίοι θα συνεργαστούν για την μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος μέσω της αγωγής υγείας.