Στους New York Times η αναβίωση του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Χαλάνδρι

NY Times Adrianeio ydragogeio

 Η επαναξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant, με την κατασκευή από την ΕΥΔΑΠ του πρώτου στην Ελλάδα δικτύου μη πόσιμου νερού, που θα προμηθεύει τους κατοίκους του Χαλανδρίου με νερό για αρδευτικές χρήσεις, αποτέλεσε αντικείμενο ρεπορτάζ των New York Times, που δημοσιεύτηκε και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, στις 7.12.24.

Στο ρεπορτάζ με τίτλο: «Η νέα απάντηση της Αθήνας στη λειψυδρία: ένα αρχαίο υδραγωγείο», παρουσιάζεται ως εξαιρετικά ελπιδοφόρα για την Αττική η προοπτική αξιοποίησης του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου – όπως γίνεται ήδη πιλοτικά στο Χαλάνδρι-  σε περιβάλλον παρατεταμένης λειψυδρίας, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Η πιλοτική αξιοποίηση του Αδριάνειου στο Χαλάνδρι, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αποτελεί τον οδηγό, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, για την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου για την πλήρη αξιοποίηση του υδραγωγείου και στους οκτώ δήμους της Αττικής από όπου διέρχεται, όπως εξηγεί στους ΝΥΤ η κ. Κατερίνα Δημητρού, προϊσταμένη νέων δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ.

«Πρόκειται για ένα αρχαίο μνημείο και ένα επίτευγμα της υδρομηχανικής, το οποίο επαναφέρουμε στο παρόν, με στόχο να εξοικονομήσουμε νερό αλλά και να δημιουργήσουμε καταφύγια δροσιάς στην πόλη», υποστήριξε η κ. Δημητρού.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στη διεθνή αναγνώριση που έχει λάβει το εγχείρημα του Χαλανδρίου, ως πρότυπο διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώνοντας ότι το Χαλάνδρι θα διαμοιράσει την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, στην πορτογαλική πόλη Σέρπα, για την αξιοποίηση ενός υδραγωγείου του 17ου, αλλά και στη Ρώμη, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το συνεργατικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας του Χαλανδρίου, μέσω της συμμετοχής των πολιτών.

Ο Μιγκέλ Σέρα, από τη δημοτική Αρχή της Σέρπα, δήλωσε στους ΝΥΤ ότι το έργο που υλοποιεί στην Αθήνα το Χαλάνδρι έχει «φανταστικές ιδέες που αξίζει να προωθηθούν», όπως «η επανάχρηση του νερού για δημόσια άρδευση ή για τη δημιουργία νέων πράσινων περιοχών, και η σύνδεση με την τοπική κοινωνία».

Για το όλο εγχείρημα μίλησε στους ΝΥΤ ο project manager του έργου στο Χαλάνδρι, κ. Χρήστος Γιοβανόπουλος, αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται να διασωθεί το νερό του Αδριάνειου, που υπό άλλες συνθήκες θα χυνόταν στη θάλασσα.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «το δίκτυο μη – πόσιμου νερού των 4.000 χλμ. θα προμηθεύει, από το Μάρτιο, με το νερό του Αδριάνειου, δεκάδες νοικοκυριά, τα σχολεία αλλά και τους κοινόχρηστους χώρους του Χαλανδρίου». Εξηγεί ότι «τα νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στο δίκτυο θα συνδεθούν απευθείας με αυτό ενώ τα πιο απομακρυσμένα θα προμηθεύονται το νερό με υδροφόρες του Δήμου. Για τους πρώτους έξι μήνες, το νερό θα προσφέρεται δωρεάν».

Στους ΝΥΤ μίλησε επίσης η κ. Χριστίνα Χριστίδου, μια από τους 250 συμμετέχοντες/ουσες στην Αδριάνεια Κοινότητας Νερού Χαλανδρίου, που θα διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, τη διανομή του νερού του Αδριάνειου, αναφερόμενη στα συμμετοχικά εργαστήρια που οργανώθηκαν στα σχολεία «με στόχο να αναπλαστούν και να πρασινίσουν οι γειτονιές κατά μήκος του υδραγωγείου».

«Μια ευρεία αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να χρειαστεί χρόνο, αλλά το Αδριάνειο πρόσφερε μια μακρόπνοη προοπτική», σημειώνεται στο ρεπορτάζ των NYT, το οποίο κλείνει με την σκέψη του project manager Χρήστου Γιοβανόπουλου: «Μπορείς να αποτρέψεις τους πολίτες από το να χρησιμοποιούν το νερό ή να τους ενθαρρύνεις να χρησιμοποιούν άλλες πηγές, που έχει σίγουρα πιο θετικό αντίκτυπο».

Δείτε το πλήρες άρθρο ΕΔΩ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:
anakoinosi_dimos

«Γραμμή Πρόσβασης στο Διαδίκτυο του έργου Δημιουργία Ηλεκτρονικής Διεύθυνσης Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χαλανδρίου», με διαδικασία απευθείας ανάθεσης και τεχνική έκθεση δαπάνης με αρ. πρωτ.: 1352/2025

«Γραμμή Πρόσβασης στο Διαδίκτυο του έργου ΄΄Αναζωογόνηση του Κέντρου του Χαλανδρίου με Λύσεις Καινοτομίας΄΄, Δημιουργία Ηλεκτρονικής Διεύθυνσης Ομάδας Προφορικής Ιστορίας

Περισσότερα
tin_oura_mas

«Κυνηγώντας την ουρά μας» – Εκδήλωση δυναμικού βαδίσματος με ζώα συντροφιάς, στο Χαλάνδρι – Δηλώστε συμμετοχή!

Ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Χαλανδρίου (Σύλλογος Εθελοντών Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου), διοργανώνει για 4η συνεχόμενη χρονιά

Περισσότερα
Απρίλιος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930