Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Χαλανδρίου: Ο λόγος στην Ιστορική Μνήμη
Τη Δευτέρα 11/11 και ώρα 19:00 στο Κέντρο Νεότητας (Δαναΐδων & Αντιγόνης) θα διεξαχθεί η εκδήλωση με θέμα: «Οι εκτοπισμένοι του εμφυλίου 1946-1949».
Στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου έγιναν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Η πιο μεγάλη και ίσως η πιο άγνωστη είναι η μετακίνηση των κατοίκων των ορεινών και ημιορεινών πληθυσμών. Αυτοί μεταφέρθηκαν από τα χωριά τους σε επαρχιακές πόλεις – Κέντρα Ασφαλείας. Το κράτος τους αποκαλούσε ανταρτόπληκτους ή συμμοριόπληκτους. Οι «απογραφέντες», όσοι δηλαδή λάμβαναν κάποιο κρατικό επίδομα υπολογίζονται στο 10% του πληθυσμού της χώρας.
Οι «μη απογραφέντες» για τους οποίους δεν υπήρξε κάποια κρατική πρόνοια αποτελούν έναν «έτερο μέγα αριθμό», για τον οποίο δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Σε όλους αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και όσους συνελήφθηκαν «προληπτικά» για να μη βοηθούν τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού και στάλθηκαν στα στρατόπεδα του ΓΕΣ, καθώς και στη Μακρόνησο. Η πιο γνωστή κατηγορία εκτοπισμένων είναι οι «εξόριστοι».
Η παρουσίαση θα αναφερθεί σε όλες αυτές τις κατηγορίες πληθυσμού που εκ-τοπίστηκαν χρησιμοποιώντας και φωτογραφικό υλικό.
Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Ιστορικός κα Τασούλα Βερβενιώτη.
Την όλη εκδήλωση θα συντονίσει η κα Νάση Σιαφάκα, Ομότιμη Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ και συντονίστρια της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου.