Title Image

Ευρωπαϊκό Εργαστήριο του E.U.I. στο Χαλάνδρι

Ergastirio EUI_Policy Lab 24

Ευρωπαϊκό Εργαστήριο του E.U.I. στο Χαλάνδρι

26 & 27 Σεπτεμβρίου 2024 στο κτίριο Νόμπελ

Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος Χαλανδρίου έχει την τιμή να φιλοξενεί και να συνδιοργανώνει το 1ο Εργαστήριο Πολιτικής (Policy Lab) του E.U.I. (European Urban Initiatives), διαδόχου της πρωτοβουλίας U.I.A. της Ε.Ε. Η διήμερη αυτή συνάντηση με γενικό τίτλο «Ο πολιτισμός μοχλός για θετική αστική αλλαγή» (Leveraging Culture for Positive Urban Change) θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, στο κτίριο Νόμπελ. Στόχος της η προώθηση καλών παραδειγμάτων και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ πόλεων και ειδικών που υλοποίησαν καινοτόμα προγράμματα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως αναφέρει η πρόσκληση για το 1ο Εργαστήριο Πολιτικής του E.U.I.:

«Με βάση τα αποτελέσματα των Urban Agenda for the EU (UAEU), Urban Innovative Actions (UIA), EUI και URBACT, το EUI διοργανώνει το πρώτο του εργαστήριο πολιτικής, στο Χαλάνδρι, στις 26-27 Σεπτεμβρίου. Αυτή η διήμερη εκδήλωση θα συγκεντρώσει πόλεις της ΕΕ, ενδιαφερόμενους/ες για θέματα αστικών πολιτικών και εμπειρογνώμονες για να μοιραστούν γνώσεις και στοιχεία σχετικά με τις αστικές πρακτικές που χρησιμοποιούν τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά ως καταλύτη για θετικές αλλαγές.

Το EUI Policy Lab παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για:

  • Να συζητηθεί η μετασχηματιστική δύναμη του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς των πόλεων, για να διερευνηθεί ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζουν οι πολιτιστικοί πόροι στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και περιβαλλοντικών βελτιώσεων στις αστικές περιοχές.
  • Γνωστοποίηση απτών παραδείγματα στηριγμένα σε δεδομένα από πόλεις που συμμετείχαν σε προγράμματα UAEU, UIA, EUI και URBACT που θα μοιραστούν τις πρακτικές εμπειρίες και τα επιτεύγματά τους.
  • Διαμοιρασμό γνώσεων, καθώς το Εργαστήριο Πολιτικής διευκολύνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των τοπικών αρχών, διασφαλίζοντας ότι η παραγόμενη γνώση διαχέεται αποτελεσματικά σε όλη την ΕΕ.
  • Δημιουργία νέας γνώσης μέσω της εξέτασης συγκεκριμένων παραδειγμάτων και πειραματισμών πόλεων, ώστε να εξοπλιστούν οι τοπικές αρχές και οι δήμοι με εργαλεία και πρακτικές πληροφορίες για την αξιοποίηση των πολιτιστικών τους πλεονεκτημάτων για θετική αλλαγή στον τόπο τους.»

Η επιλογή του Δήμου Χαλανδρίου, δεν ήταν τυχαία. Οφείλεται στον πρωτοπόρο και καινοτόμο χαρακτήρα του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. που θα αποτελέσει ένα από τα βασικά παραδείγματα αναφοράς του Εργαστηρίου Πολιτικής του E.U.I. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις των 120 με 150 συμμετεχόντων σε διάφορα σημεία του Χαλανδρίου που συνδέονται με την ανάδειξη του Αδριάνειου υδραγωγείου και τις δράσεις του Cultural H.ID.RA.N.T. στο Χαλάνδρι, που θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις του εργαστηρίου. Για την πόλη και το Δήμο Χαλανδρίου, είναι επίσης άλλη μία ευκαιρία, όχι μόνο να αναδείξει το κτίριο Νόμπελ σαν κομμάτι της σύγχρονης πολιτιστικής του κληρονομιάς αλλά και να το κάνει γνωστό και διεθνώς σαν χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια και ποικιλόμορφες εκδηλώσεις.

«Το Εργαστήριο Πολιτικής του EUI, που συνδιοργανώνεται με το Δήμο Χαλανδρίου που υλοποίησε το έργο Urban Innovative Actions CULTURAL H.ID.RA.N.T., καλωσορίζει όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν, με προτεραιότητα στους εκπροσώπους δήμων και τοπικών αρχών καθώς και σε ειδικούς στην χάραξη αστικών πολιτικών. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό ενθαρρύνονται οι έγκαιρες εγγραφές εδώ για να εξασφαλίσετε τη θέση σας!»

Σας περιμένουμε όλες και όλους με χαρά για ένα δημιουργικό διήμερο.